26 mei - een dagje uit naar het Pajottenland - Wim Broeckx

Afgelopen maandag stond de tweede nationale competitiedag op het menu, dit vond plaats in het verre Herne. We trokken naar daar met een berg jeugd, 8 heren, 2 dames, enkele chauffeurs en een babysitter van dienst. Na een lange autorit kwamen we om 10u20 aan in Herne, je zou denken tijd zat omdat de weging moest gebeuren voor 10u45 maar niets was minder waar. De GPS had ons afgezet aan de verkeerde kant van de jaarmarkt waardoor we, met al ons hebben en houden, nog meer dan 2km konden afleggen door een drukbevolkte jaarmarkt.
Onze jeugdploeg stond niet op volle sterkte maar heeft toch zeer goed gepresteerd met enkel puntenverlies tegen de Galliërs die wel voltallig waren vandaag. Hierdoor blijven we aan de leiding in de nationale competitie maar onze voorsprong slinkt wel tot 4punten. Maar geen paniek want eens terug op sterkte valt deze trein niet te stoppen;-)
Voor de 640 nationaal was onze enige bekommernis de weegschaal maar dit bleek uiteindelijk geen probleem meer te zijn want alle overtollige vocht was verdwenen na onze wandeltocht richting weegschaal. Hierdoor konden we een sterke ploeg opstellen van 7 heren + Sabine. Met deze ploeg hebben we elke wedstrijd netjes afgewerkt en onze leidingspositie sterk verstevigd. Hierdoor staan we met 14 punten voorsprong en het maximum van de punten op een mooie uitgangspositie richting eindoverwinning.
Namiddag was er een tornooi van 6-tallen gemengd met 580-ploegen, zowel getrainden als gevorderden, samengezet in 2 reeksen. Ons plan was een sterke 580-ploeg opstellen met 5 heren en 2 dames. Dit was gelukt maar vlak voor de start van het tornooi bleek dat IS ons nog een verrassing had voorgeschoteld. Hij had ons niet met 1 maar met 2 ploegen ingeschreven, namelijk een 580-ploegje en een zestal. Dit bleek een vergissing te zijn maar toch besloten we om met beide ploegen deel te nemen. Het oorspronkelijke 580-ploegje bleef behouden en in het zestal konden we roteren met dezelfde heren uitgebreid met Betje en de Jef.
Dit zou toch wel eens een zwaar dagje kunnen worden want we moesten dubbel trekken en met ons 6-tal zaten we met +-500kg toch wel wat onder gewicht. De eerste trek tegen pajot oost werd gewonnen op druk door ons 6-tal maar echt makkelijk was het ook niet. Daarna kwamen de berketrekkers zeer sterk voor de dag en hier moesten we duidelijk onze meerdere erkennen. De volgende 4 trekken wonnen we maar in onze laatste trek met het 6-tal kregen we de démarreurs voor de kiezen. Deze ploeg was letterlijk de zwaarste uit de reeks dus we wisten dat we hier alles in de strijd moesten gooien. Dit deden we ook maar het over(ge)wicht was te groot en de eerste trek werd kansloos verloren, in de tweede trek konden we meer weerwerk bieden en konden we ze een tijdje vastzetten maar toch moesten we opnieuw het onderspit delven. De vermoeidheid na die vele trekken had blijkbaar toch toegeslagen. 3de in de reeks was het resultaat.
Met onze 580 leek alles van een leien dakje te lopen tot we in de 6de trek tegen KTC Nerinckx uitkwamen, de eerste trek werden we volledig verrast en verloren we op een manier die eigenlijk niet zou mogen. In de tweede trek begonnen we er vol aan maar toch moesten we hen opnieuw laten gaan, we wisten geen antwoord op hun geroei. Vlak ervoor hadden we al verloren tegen de demarreurs en de vermoeidheid na die vele trekken had blijkbaar toch echt toegeslagen waardoor we toch wel wat begonnen te twijfelen aan onszelf. 2de in de reeks was het resultaat.
Hierna kwamen de finaletrekken en hier werden de gevorderden en de getrainden uiteen getrokken waardoor we met beide ploegen toch nog doorgingen. Maar omdat dit geen 2 volledig verschillende ploegen waren konden we niet tegen elkaar trekken en hebben we besloten om enkel onze sterkere 580 te laten doorgaan waardoor versieck met 2 ploegen bij de beste 4 kwamen. In de kruisfinale wonnen we zonder problemen tegen Versieck 6-tal waardoor we doorstoomden naar de finale tegen de berketrekkers die nog niets geleden hadden in de reeks en dus ook torenhoge favoriet waren. Maar we zouden ons niet zomaar gewonnen geven, dat was zeker!!
De scheidsrechters besloten om ons op de iets mindere en gladdere kleibaan de finale te laten trekken omdat wij echte touwtrekschoenen aanhadden en de gevorderde ploegen niet. Dit bleek in ons voordeel te zijn tegen de berketrekkers omdat er hier iets diepere putten konden gemaakt worden waardoor we ons spel misschien wel konden spelen.
Voor deze trek beslisten we om onze senior van de ploeg meer naar voren te laten starten wat volgens ons de beste keuze was, weg uit de zetel van het anker en mee in de vuurlinie in het heetst van de strijd! We wisten wat we moesten doen: blokken, blokken en nog eens blokken. En dat deden we ook, de eerste trek waren we goed gestart en konden we ze even vastzetten maar na enkele aanvallen langs hen kant moesten we ons toch gewonnen geven. Dit was niet goed voor onze moraal en enkele woordenwisselingen waren het gevolg. Toch wisten we wat te doen, BLOKKEN NONDEDJU!! En deze kant bleek beter te zijn voor ons want het lukte, we konden ze vastzetten maar zij lanceerden de ene na de andere aanval waardoor we beetje per beetje dichter naar het midden toe schoven. Maar door deze zeer intensieve aanvallen hadden de berketrekkers toch hun beste pijlen verschoten want op slechts een halve meter van de meet konden we ons herpakken en trokken onszelf  7,5m naar een gelijkspel in de finale.
Dus een derde en beslissende finaletrek en we wonnen de toss dus we mochten op dezelfde baan starten. Dit was eigenlijk een kopie van de eerste trek, opnieuw blokten we met alles wat we hadden en zij opnieuw aanvallen en aanvallen. Opnieuw zagen we het midden beetje per beetje dichterbij komen maar toch konden we met het laatste spatje kracht dat in ons zat onszelf herpakken en wonnen we deze trek door 7m achterwaarts te gaan. We vielen echt letterlijk achterover. Dit scheelde echt NIETS! De berketrekkers zijn dit jaar echt de te kloppen tegenstander en ze gaan er echt 100% voor! Dat was vandaag nog maar eens gebleken. De euforie bij ons was erg groot want dit hadden we niet meer verwacht en de pintjes achteraf smaakten zoals nooit tevoren. Toen konden we na opnieuw 2km gewandeld te hebben eindelijk naar huis toe rijden of varen voor sommigen. Na om 21u thuis aangekomen te zijn kropen we allemaal uitgeput en voldaan in ons bedje na een deugddoend doucheke. Merci voor het mooie tornooi! Bedankt aan alle trekkers, chauffeurs, supporters, babysitters en de rest die ik nog vergeten ben.
640: Sabine, Hendrickx, Betje, Schutter, Slegers, Fifi, Broeckx
6-tal: Hendrickx, Wim J,Jef, Slegers, Betje, Schutter, Broeckx
580: Hendrickx, Katrien, Sabine, Wim J, Slegers, Schutter, Broeckx
Jeugd: Fons, Lotte, Jorre, Sien, Kyra, Joost, Kobe, Colette, Dieter
Bvd* : Ben Panis