Belgisch Kampioenschap - Bart Willems

Belgisch kampioenschap
5 juli 2015
Ravels-Eel
 
Dit jaar namen de Galliërs de organisatie van het BK voor zich. Net zoals vroeger was de grond er nog altijd hard wat niet altijd in ons voordeel is. Toch als we ons ding doen moeten we toch een paar keer goud kunnen halen en onze titels met succes te verdedigen.
 
Heren vrije klasse
Hier hadden sommige toch schrik voor omdat we met Nonkel Wim en den Dré (op verlof) en de Guy die niet op tijd kon komen, toch veel kilo’s  die niet meededen. Met 644 kg begonnen we er dan maar aan. Beginnen deden we tegen Vandakker, zij trokken met hun 640 ploeg en op druk wisten we er tweemaal tegen te winnen. Dit zouden we in de 640 reeks later op de dag ook wel doen met 1 man anders dachten we. De volgende twee waren tegen het veel zwaardere versieck en Mersch gebroeders. Op druk konden we ze allebei gemakkelijk winnen. De voorlaatste hadden we rust  en als laatste mochten we tegen de Galliërs die 80 kg zwaarder wogen. We begonnen en kregen ze eigenlijk gemakkelijk mee. Ze zouden in de finales wel alles geven. In de halve finale tegen Mersch wonnen we en zo konden we terug tegen de Galliërs. Deze keer trokken ze wel volop maar wij houden goed druk en zo vielen ze er aan de andere kant lichtjes uit en zo is het eerste goud een feit. We zitten op schema.
 
Dames 560 (7-9 pers)
Bij de dames ging het dit jaar wel erg vlot. Geen grasgrieten dit jaar. De Galliërs hadden ook een ploeg ingeschreven maar hadden op het laatste moment afgezegd. Enkel tegen Mersch gezusters moest er getrokken worden. Met meer jeugddames als andere jaren konden zij ook dit jaar winnen en goud nummer twee is binnen.
Heren 6-tal mixed
Hier konden we twee teams opstellen. Het één met de 6 zwaarste heren, het andere met 4 heren en 3 dames. In deze reeks konden we een gooi doen naar twee medailles, maar we hadden één nadeel, een redelijk groot zelf, de 580 reeks was op hetzelfde moment dus stonden er heel wat trekkers continue op het veld. Eigenlijk was de 6-tal reeks de gemakkelijkste. Beide teams wisten overal zonder veel problemen van te winnen. In de voorlaatste trek mochten we tegeneen en omdat de 580 reeks ook bezig was hebben we afgesproken dat het 6-tal ging winnen. Eerst en tweedes in de reeks dus niet tegeneen in de halve finales en die wonnen we allebei dus het goud is al binnen. In de finale probeerde het mixed team wel even maar het 6-tal was toch te sterk. Het derde goud is binnen op naar het vierde.
 
Heren 580-kg
Zoals bij het 6-tal verslag vermeld staat stond deze reeks samen met de 6 tallen geprogrammeerd. Alle acht van ons deden ook mee aan die reeks dus rusten zat er niet in. Eerst tegen de Galliërs. Winnen deden we maar het verliep stroef, het ging niet zoals we verwachtten. In de tweede trek kregen we al rust. In de derde trek moesten we een gelijkspel toestaan tegen de Berketrekkers. Trek 4 en 5 tegen de Powerrangers en de Mertensmannen konden we terug winnen. Tegen de Galliërs  mochten we in de halve finale strijden voor wie door ging naar de finale en ook deze keer kregen we ze twee keer in onze richting mee. Toen de bronzen finale aan de gang was konden we eindelijk eens gaan zitten en ons klaar maken voor de finale tegen de Berketrekkers. We gingen vol in de start en pakten een beetje maar het stopte en moesten de eerste trek aan hen geven. In de tweede trek hadden zij zoveel vertrouwen dat zij de 580 reeks wisten te winnen.
 
Heren 640 kg
De laatste reeks, we zaten redelijk moe, onze handen begonnen zeer te doen maar we zouden nog één keer alles geven wat in ons zat. 4 ploegen, beginnen deden we tegen Vandakker. We kregen ze direct twee meter mee maar het stopte en zo kon Vandakker winnen. In de tweede trek wonnen ook de Galliërs tegen ons en toen hebben we een verse kracht ingebracht. De laatste was tegen de Berketrekkers en die hebben het tactisch gespeeld door zich in de reeks niet moe te maken en dus werden we derde na Vandakker en de Galliërs. In de halve finale verloren we de eerste trek, in de tweede konden we ze houden en ook winnend afsluiten. De toss besliste dat we mochten blijven staan en uiteindelijk na krampachtig achteruitgaan stonden we toch weer in de finale. In de finale kozen we er voor om direct aan te gaan en we kregen ze direct twee meter mee maar het stopte, het zakte in en zo heeft Vandakker alles nog terug gepakt. Dan maar voor drie trekken gaan maar bij de meeste was het echt wel op en zo kon Vandakker voor de eerste keer in hun bestaan goud halen op het BK.
 
Bij het ophalen van de medailles begon het nog even te regenen. Dit jaar waren we met drie gouden, drie zilveren en twee bronzen medailles op acht deelnames weer de beste ploeg. Toch hadden we twee gouden medailles verloren in de 640 en de 580 reeks (dat was van in 2009 geleden). Volgend jaar gaan we daar terug goud van maken en dat zal lukken als we allemaal zoveel mogelijk (en juist) komen trainen.
 
Verslaggever van de dag
Bart Willems